مراسم اختتامیه مسابقه ریاضی
سی و نهمین دوره مسابقات دانشجویی ریاضی کشور با معرفی تیم ها و نفرات برتر، امروز جمعه در دانشگاه یزد به پایان رسید. در این مسابقات که از روز سه شنبه آغاز شد و به مدت چهار روز ادامه یافت، دانشگاه یزد میزبان 147 دانشجو از 38 دانشگاه کشور بود.
در ادامه، گزارشی مبسوط خواهیم داشت از مراسم اختتامیه.
مراسم رأس ساعت 9:00 با قرائت قرآن و همخوانی سرود ملی در آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه یزد آغاز شد. در ابتدا، میهمانان شاهد بخش هایی از سخنان پیشین رهبر پیرامون اهمیت علوم پایه در پیشرفت جامعه بودند. در این سخنان، رهبر انقلاب علوم پایه را در مقایسه با سایر علوم همچون علوم مهندسی و... به ذخایر بانکی تشبیه کردند که در مقابل پول نقد قرار میگیرد، و اهمیت زیادی در توسعه علمی کشور دارد.
در ادامه، دکتر شاهزاده فاضلی ریاست دانشکده ریاضی دانشگاه یزد و مسئول این دوره از مسابقات به ارائه سخنانی پیرامون جریان مسابقات پرداختند. دکتر فاضلی در سخنان خود گفتند: «مسابقه ای که هرساله شاهد برگزاری آن در دانشگاه های مختلف کشور هستیم یکی از قدیمی ترین مسابقات ریاضی کشور است و اعتبار زیادی دارد. این مسابقه همه ساله در بخش های جبر، آنالیز ریاضی و سؤالات ابتکاری، به مدت چهار روز برگزار می شود. در روز اول و دوم، دانشجویان در دو جلسه چهار ساعته به رقابت می پردازند و روز سوم، مهلت اعتراض به نمرات و رسیدگی به اعتراضات است. در روز چهارم و پایانی نیز، نتایج نهایی اعلام می شود.»
پس از ایشان، دکتر المدرسی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد سخنانی درباره اهمیت هدفمندی علم آموزی داشتند. ایشان در سخنان خود گفتند: «حقیقتاً ریاضیات مادر همه علوم است. ما باید سعی کنیم در تلاش هایمان برای یادگیری، هدف اصلی را فراموش نکنیم.»
سپس، دکتر منصوری مشاور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پشت تریبون رفتند تا از پیشرفت های علمی جهان در دهه های اخیر سخن بگویند. دکتر منصوری افزایش امکانات علمی کشور در سال های اخیر را یادآور شدند و گفتند: «با وجود این افزایش، ما امروز نسبت به گذشته، بیشترین مهاجرت علمی از کشور را داریم و بسیاری از دانشجویان دانشگاه های برتر کشور مانند دانشگاه صنعتی شریف، بلافاصله پس از پایان تحصیلات به خارج از کشور کوچ میکنند و به ندرت هم پیش می آید که دوباره به ایران برگردند.»
ایشان با اشاره به پیشرفت قابل قبول سطح مسابقه دانشجویی ریاضی گفتند: «برای ما هیچ چیز خوشحال کننده تر از این نیست که دانشجویان امروز ما بهتر از ما باشند؛ چون اگر غیر از این اتفاق بیفتد، نشانگر آن است که تلاش های ما بیهوده بوده است.»
در مهمترین بخش از سخنان دکتر منصوری، ایشان به ضرورت تغییر نوع تفکر اشاره کردند و گفتند: «ما ایرانیان هنوز معنی واقعی علم (science) را درک نکرده ایم و متوجه نیستیم در سه - چهار قرن اخیر چه تفاوت هایی نسبت به گذشتگان در مردم به وجود آمده است. ما باید بدانیم در عصر حاضر تنها علم رشد نکرده، بلکه مسئله مهمی پیش آمده و آن تغییر نوع تفکر بشر است. ما امروزه فهمیده ایم که تفکر انسان کلامی است و انسان با ابزار کلامی عادت داشته تفکر کند. بنابراین کسی که قدرت بیان بالاتری دارد به مراتب در تفکر بهتر از دیگران عمل می کند. گاهی در اخبار راجع به افرادی شنیده ایم که به دور از اجتماع زندگی کرده و مدت هاست که ارتباط کلامی با کسی برقرار نکرده اند. می بینید که این افراد پس از ورود به جامعه انسانی، چقدر در ایجاد ارتباط با انسانها ضعیف بوده و قدرت تفکر انسانی را از دست داده اند. این نشان دهنده همین است که تفکر انسان کلامی است. اما من اعتقاد دارم (و امروز به این نتیجه رسیده ایم) که ریاضیات هم نوعی از زبان است که انسان آن را اختراع کرده و این توان را دارد که بین افراد ارتباط برقرار کند. ریاضیات، نوع دیگری از تفکر را به ما یاد داده که کلام قادر به بیان آن نیست. زبان ریاضی اجازه می دهد ذهن ما بسیار عمیق تر فکر کند و همین است که بشر مدرن را با گذشتگان کاملاً متفاوت کرده است.»
دکتر منصوری در بخش پایانی سخنان خود به نامگذاری امسال به نام سال جهانی نور اشاره کردند و گفتند: «علت اصلی این نامگذاری، بزرگداشت ابن هیثم و تلاش های او در زمینه نگارش کتاب المناظر بوده است. تفکر ابن هیثم در چندین قرن پیش، اگرچه ابتدایی بود ولی دنیای مدرن را ساخت و پایه گذار بسیاری از پیشرفت های امروز شد. از جنبه ریاضیاتی هم ما باید بدانیم عوامل پیشرفت بشر مدرن "تجهیزات"، "ریاضیات" و "واژگان" است. ما هرسه را داریم ولی ارتباط آنها را درک نکرده ایم. لازم است بدانیم که ما مفاهیم را کشف نمی کنیم بلکه آنها را ابداع می کنیم و به همراه سه ابزار بالا (در هر علومی) تلاش می کنیم طبیعت را و جامعه انسانی را بهتر بشناسیم. بنابراین اگر ابزار ریاضی قوی تر شود و بتوانیم مفاهیم جدیدی ابداع کنیم، قطعاً پیشرفت ما بیشتر خواهدبود.»
در ادامه ی برنامه ها، گروه موسیقی صبا با اجرای چند قطعه موسیقی ملی محلی و مناسبتی، فضای جمع را شادتر کرد تا پس از آن دکتر دهقان رئیس انجمن ریاضی ایران، اخباری از وقایع ایران و جهان در عرصه ریاضیات ارائه دهند.
دکتر دهقان ضمن تشکر از کمیته علمی برگزارکننده مسابقات، خانم وزیری عضو شورای شهر یزد، و سایر عوامل اجرایی و علمی گفتند: «در یک سال گذشته، اتفاقات مهم و خوبی در عرصه ریاضیات رخ داد که از جمله آن، ارتقاء ایران از سطح علمی سه به سطح چهار دنیا و قرار گرفتن در لیست ده کشور دوم برتر دنیا در ریاضیات بود. همچنین اعطای مدال فیلدز به پروفسور مریم میرزاخانی به عنوان اولین زن و اولین ایرانی برنده باارزشترین مدال ریاضی جهان، از خوشحال کننده ترین اخبار ماه های اخیر بود.»
ایشان در ادامه گفتند: «همایش راهبردی بازنگری در اساسنامه انجمن، که هر چند سال یک بار برگزار می شود، مردادماه امسال در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار خواهد شد. همچنین هم اکنون نیز درحال برگزاری انتخابات شورای اجرایی انجمن هستیم که مرحله نهایی انتخابات طی یک ماه آینده برگزار می شود و جالب است بدانید که انجمن ریاضی با حدود 1400 عضو، بیشترین تعداد اعضا را داراست.»
در پایان برنامه ها نوبت رسید به ارائه گزارشی از روند برپایی مسابقه و اعلام نتایج نهایی.
دکتر قیراطی که برای ارائه گزارش پشت تریبون آمدند، ضمن اشاره به اعتبار این مسابقه گفتند: «مسابقات از سال 1352 آغاز شده و جز در دوران انقلاب فرهنگی، همه ساله و حتی در طی جنگ تحمیلی هم با قوّت و قدرت برگزار شده است.»
ایشان توضیحی درمورد روند برگزاری مسابقه در این چند روز، و نحوه تصحیح برگه ها و تخصیص امتیازات دادند و به شرح الگوی تعیین رده بندی برای دانشجویان پرداختند. سرانجام با حضور جمعی از اساتید و مسئولان از جمله دکتر دهقان، دکتر منصوری، دکتر قاسمی، دکتر واعظ پور، دکتر عبداللهی، دکتر ابراهیمی، دکتر شاهزاده فاضلی، دکتر لقمانی و خانم وزیری، رتبه بندی نفرات و دانشگاه های برتر اعلام، و جوایز اهدا شد. مراسم رأس ساعت 11:00 همراه با پذیرایی پایان یافت.
پنج دانشگاه برتر این رقابت:
رتبه اول: دانشگاه صنعتی شریف تهران
رتبه دوم: دانشگاه صنعتی اصفهان
رتبه سوم: دانشگاه تهران
رتبه چهارم: دانشگاه شیراز
رتبه پنجم: دانشگاه شهید بهشتی
همچنین دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی به عنوان دانشگاهی که در طی سه سال اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته، مورد تقدیر قرار گرفت.
رتبه های انفرادی:
برندگان مدال طلا:
امیرحسین اخلاصی (دانشگاه صنعتی شریف تهران)
پویا هنریار (دانشگاه صنعتی شریف تهران)
تینا ترکمان (دانشگاه صنعتی شریف تهران)
حسن قره داغی (دانشگاه صنعتی شریف تهران)
امین نجات بخش (دانشگاه صنعتی شریف تهران)
محمدرضا حق پناه (دانشگاه شهید بهشتی)
سید علی اکبر حسینی (دانشگاه شیراز)
شهاب الدین شعبانی (دانشگاه علم و صنعت)
برندگان مدال نقره:
پیمان شهبازی (دانشگاه صنعتی اصفهان)
پگاه پورنجفی (دانشگاه صنعتی اصفهان)
سپهر حاجبی (دانشگاه صنعتی اصفهان)
حمید نادری یگانه (دانشگاه قم)
امین آقاجان نژاد (دانشگاه فردوسی مشهد)
آریا اخوان (دانشگاه تهران)
سجاد نصیرزاده (دانشگاه تبریز)
پوریا باقرزاده (دانشگاه شهید بهشتی)
سهام الدین بهرامی نسب (دانشگاه تهران)
محمدجواد مقدس مهر (دانشگاه شیراز)
سید علی بی باک (دانشگاه تهران)
برندگان مدال برنز:
امید مؤمن زاده (دانشگاه صنعتی اصفهان)
آزاد کریمیان (دانشگاه خواجه نصیر توسی)
علیرضا هاشمی فر (دانشگاه شاهد)
مهدی مرادی (دانشگاه علم و صنعت)
علیرضا سلحشوری (دانشگاه صنعتی امیرکبیر)
شهره گلپایگانی (دانشگاه خواجه نصیر توسی)
رضا قدیمی مطلق (دانشگاه خوارزمی)
عرفان سهیل (دانشگاه مازندران)
سیده آیلار موسوی (دانشگاه تبریز)
نرگس توسلی (دانشگاه یزد)
حمید کمالی (دانشگاه فردوسی مشهد)
سهیلا فرخی (دانشگاه اصفهان)
سید محمدصادق عبداللهی (دانشگاه تهران)
گزارش: رؤیا نظری
نوشتن دیدگاه