نگاهی به زندگی آماردان بزرگ: کولموگروف

نگاهی به زندگی آماردان بزرگ: کولموگروف

آندری نیکولایوویچ کولموگروف دانشمند شوروی سابق،Kolmogorov 25 آوریل 1903 به دنیا آمد و 20 اکتبر 1987 میلادی درگذشت. گرچه او در زمینه‌ی ریاضیات مثال‌زدنی بود، اما وی نظریه‌ی احتمال را مهم‌ترین تخصص علمی خود تا آخرین روزهای عمرش به حساب می‌آورد. در ادامه نگاهی داریم به زندگی وی.

سالهای آغازین زندگی

در ۲۵ آوریل ۱۹۰۳ در شهر ”تامبوف“ شوروی سابق (500 کیلومتری جنوب شرقی مسکو) متولد شد. در هنگام تولد، مادرش و پس از چندی پدرش را از دست داد. پس از آن خاله‌اش سرپرستی آندری کوچک را به عهده گرفت. دایی کولموگروف یک معلم بود که درخانه‌اش کلاس‌های درس خصوصی برای کودکان با گروه‌های سنی مختلف با جدیدترین روشهای آموزشی برگزار می‌کرد. آندری خیلی زود به این محیط علمی خو گرفت.

در همین سالها بود که استعداد بی نظیر آندری در ریاضی آشکار شد. گرچه او علائق دیگری مثل تاریخ و جامعه شناسی نیز داشت، اما استعداد خاصی در طرح مسائل ریاضی و مسائل معروف جبر داشت و به تنهایی آنها را حل می کرد. این مسائل در مجله پرستوهای بهاری که به چاپ آثار دانش آموزان می‌پرداخت، منتشر می شد.


دوران دانشجویی

در سال ۱۹۲۰، آندری برای رفتن به دانشگاه دچار تردید شد. یک سوال مهم ذهن او را به خود مشغول کرده بود؛ چه کاره خواهم شد؟

وی علاقه زیادی به ریاضی داشت، اما به عقیده او ریاضی یک علم محض بود ولی در رشته های فنی کار عملی هم وجود داشت و این با روحیات آندری سازگارتر می‌نمود، اما خیلی زود برای او روشن شد که در علم محض هم کار عملی وجود دارد. اولین سالهای دانشگاه به جز ریاضی به طور جدی به مباحث تاریخ روسیه نیز می‌پرداخت. جالب اینکه اولین سخنرانی او در دانشگاه مسکو در دوره دانشجویی، در مورد تاریخ روسیه باستانی بوده است. این سخنرانی بر اساس دست نوشته های قدیمی بود که برای تحلیل این مطالب از علم احتمال استفاده کرده بود.


شروع فعالیتهای علمی

اولین آثار کولموگروف، در مورد مسائل علم عروض و نظریه های آن بود که در سال ۱۹۲۳ پدیدار شده بود. در همان ابتدا، سوالات اساسی آنالیز و ارتباط تنگاتنگ آن با منطق ریاضی، توجه کولموگروف را به خود جلب کرده بود.

همچنین کولموگروف در زمینه قانون اعداد بزرگ هم فعالیت‌هایی داشت. ریاضیدانان بزرگ در طی دهه‌های متوالی در این باره فعالیت‌هایی کرده اما موفقیّت چندانی در این زمینه به دست نیاورده بودند. قانون اعداد بزرگ، اهمیت زیادی در علوم طبیعی و فنی دارد و باعث نزدیکی علم ریاضیات به علوم طبیعی می‌شود. قانون اعداد بزرگ این امکان را به ما می‌دهد که از شک و آشفتگی نجات پیدا کنیم و به یقین برسیم.

در مباحث آماری، قانون اعداد بزرگ نشان می‌دهد که میانگین اعضای یک نمونه تصادفی از یک مجموعه بسیار بزرگ، مقداری نزدیک به مقدار میانگین کلیه اعضای مجموعه است.

آندری در این زمینه بسیار موفق بود. همچنین وی سالهای زیادی همکاری تنگاتنگ و پرثمری با ”بافنوتی چی بیشف“ درمورد نظریه احتمال داشت. هرچند دانشمندان زیادی باعث پیشرفت علم احتمال شدند، اما چهره معاصری که از نظریه احتمال وجود دارد، مرهون زحمات آندری نیکولایوویچ کولموگروف می‌باشد. نتیجه زحمات وی در مورد نظریه احتمال در سال ۱۹۳۳به صورت مقاله‌هایی به زبان آلمانی و روسی منتشر شد. 



مقام ها و منصب ها

در سال ۱۹۳۰، درجه پرفسوری خود را از دانشگاه مسکو دریافت کرد. از سال ۱۹۳۳ تا ۱۹۳۹ رئیس انستیتوی ریاضی و فنی دانشگاه مسکو شد. وی سالهای متمادی، رهبری گروه نظریه احتمال دانشکده فنی و ریاضی را بر عهده داشت. در سال ۱۹۳۵ مدرک دکتری خود را در رشته ریاضی - فیزیک دریافت کرد و تا سال ۱۹۳۹ به عنوان عضو آکادمی علوم اتحادیه جماهیر شوروی فعالیت می کرد. مدت کمی قبل از شروع جنگ داخلی شوروی، به خاطر تحقیق و پژوهش در مورد نظریه احتمال، جایزه استالین را دریافت کرد.

گرچه او در زمینه ریاضیات مثال زدنی بود، اما وی نظریه احتمال را مهمترین تخصص علمی خود تا آخرین روزهای عمرش به حساب می آورد.

آندری نیکولایوویچ کولموگروف پس از سالها تلاش و کوشش در سال ۱۹۸۷در شهر مسکو، جایی که در آن متولد شده بود، چشم از جهان فروبست.

 

به نقل از آمارستان

  1. هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...

    نوشتن دیدگاه